Svenska kyrkan, Pressmeddelanden
Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut
Sök
 

Motion till Kyrkomötet
2005:100
av Ola Isacsson
Regler kring församlingsdelning

Kyrkomötet

Mot 2005:100

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att återkomma med förslag till kompletteringar av kyrkoordningens 37 kapitel, syftande till att stiftsstyrelsen lättare kan identifiera de situationer när församlingsdelning bör ske på grund av att flera kyrkor i församlingen uppfyller kriterierna i 37 kap. 2 § kyrkoordningen.

Motivering

I kyrkoordningens 37 kapitel 2 § anges vilka kriterier som gäller för en församling. Dessa är i korthet:

1. Huvudgudstjänst varje söndag.

2. Ett kyrkorum.

3. Människor som är beredda att ta ansvar och åtaga sig förtroendeuppdrag.

I de flesta fall har församlingskriterierna använts för att slå samman församlingar. Enligt min mening är det minst lika angeläget att församlingskriterierna används för att identifiera när behov föreligger av församlingsdelning.

På många håll finns församlingar med två eller flera kyrkor där det firas huvudgudstjänst varje söndag. Förhållandet har funnits under lång tid och kan bedömas bestå. Även i övrigt har dessa kyrkor ett församlingsliv som i allt väsentligt liknar en församling: människor som är beredda att ta ansvar och åtaga sig förtroendeuppdrag; en verksamhet som täcker in församlingsinstruktionens samtliga områden; ibland är gudstjänstlivet rikare än vad som anges i församlingskriterierna; inte sällan har kyrkan egen präst.

I bästa fall är församlingar med flera kyrkor indelade i distrikt, med någon form av distriktsråd som bedriver målarbete för det egna distriktet och har visst eget ekonomiskt ansvar. I sämsta fall bedrivs allt målarbete och fattas alla beslut av kyrkorådet – för församlingens samtliga kyrkor och gudstjänstgemenskaper.

Fastän dessa kyrkor uppfyller församlingskriterierna i 37 kap. 2 § kyrkoordningen och har alla förutsättningar att leva upp till inledningstexten i kyrkoordningens 2 kap. är de inte egna församlingar. Sådana förhållanden har kunnat bestå i årtionden, ibland i 50–60 år.

En sådan ordning strider, enligt min mening, mot församlingskriteriernas intentioner. Saken handlar om att dessa församlingsliknande gudstjänstgemenskaper skall få bli egna församlingar; med eget kyrkoråd och åtföljande ansvar, med delaktighet i att formulera en egen församlingsinstruktion.

Kalmar den 26 juli 2005

Ola Isacsson

Previous PageAlla motionerNext Page